Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Προσπάθειες για τη διάσωση του Μαρινόπουλου



Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διάσωση του Μαρινόπουλου, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους.

Τρία είναι τα κλειδιά που κρίνουν την τύχη των διαπραγματεύσεων με τον Σκλαβενίτη:

• Η παροχή νέας χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

• Το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στις οφειλές προς τους προμηθευτές.

• Η συναίνεση των ιδιοκτητών ακινήτων όπου στεγάζονται τα καταστήματα του Μαρινόπουλου, ώστε να διατηρηθεί το δίκτυο.

Οι τρεις αυτές προϋποθέσεις στη δύσκολη εξίσωση για τη διάσωση της εταιρείας θα πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα.

Αυτό γιατί η χρηματοδότηση που θα συμφωνηθεί με τις τράπεζες θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των προμηθευτών, αφού εκείνοι συναινέσουν στο «κούρεμα», ενώ η διατήρηση του δικτύου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας, προκειμένου ο Σκλαβενίτης να παραμείνει στη διαπραγμάτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ είχε χθες συνάντηση με διοικητικά στελέχη του Μαρινόπουλου, που ζήτησαν κατανόηση και ολιγόμηνη παράταση. Στόχος να αποφευχθούν κινήσεις εξώσεων που θα υπονομεύσουν την επίτευξη συμφωνίας.

Η συναίνεση των προμηθευτών θα επιδιωχθεί να κερδηθεί μέσα από την ενδιάμεση χρηματοδότηση που διεκδικεί η ομάδα Σκλαβενίτη, με στόχο να αποπληρωθεί οριζόντια το σύνολο των προμηθευτών. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κεφάλαια της τάξης των 300 - 350 εκατ. ευρώ, γεγονός που παραπέμπει σε «κούρεμα» της τάξης του 50%.

Ψυχραιμία θα πρέπει να επιδείξουν από την πλευρά τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που σύμφωνα με πληροφορίες μισθώνουν περί τα 500 από τα 820 ακίνητα του Μαρινόπουλου και έχουν απαιτήσεις απλήρωτων μισθωμάτων οκτώ και πλέον μηνών. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Μαρινόπουλος, πέρα από τις προσωπικές ενημερωτικές επαφές με τους κατ’ ιδίαν εκμισθωτές των καταστημάτων της, ζήτησαν και την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να υπάρξει κατανόηση και ολιγόμηνη υπομονή των εκμισθωτών των ακινήτων αυτών, έως ότου ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει συνεννοήσεις.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ Στράτου Παραδιά, ο οποίος σημείωσε ότι «κάθε εκμισθωτής ακινήτου θα ακολουθήσει τις συμβουλές του δικηγόρου του», συνέστησε ωστόσο στους ενδιαφερόμενους ότι «όποια λύση προκριθεί τελικά για κάθε μία από τις μισθώσεις αυτές, θα υλοποιηθεί πολύ ταχύτερα και ευχερέστερα αν η εταιρεία είναι εν λειτουργία, παρά αν εξαναγκαστεί σε διακοπή εργασιών, με συνέπεια την απώλεια των αδειών λειτουργίας και την απαξίωση των καταστημάτων τους». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, σε ό,τι αφορά την καταβολή των οφειλών, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Μαρινόπουλος δήλωσαν ότι θα αποπληρωθούν σταδιακά προς τους εκμισθωτές των ακινήτων αυτών χωρίς να υπάρξει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων. Η επιλογή των εκμισθωτών να καταφύγουν σε εξώσεις αποτελεί άλλωστε μια χρονοβόρα διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχουν την ευθύνη της προστασίας των εμπορευμάτων και του εξοπλισμού που υπάρχει στα καταστήματα.

Κλείσιμο 2 καταστημάτων

Τις τελευταίες μέρες η εταιρεία Μαρινόπουλος προχώρησε στο κλείσιμο δύο καταστημάτων Terra Market, που ανήκαν στον χώρο των cash & carry. Πρόκειται για τα καταστήματα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης –του πρώτου Terra Market που είχε ανοίξει το 2013– και των Χανίων, ενώ είχε προηγηθεί το κλείσιμο του καταστήματος των Τρικάλων τον Φεβρουάριο. Από την πλευρά της εταιρείας, η κίνηση αποδίδεται σε στρατηγική επιλογή και στη στροφή στην κύρια δραστηριότητα του λιανεμπορίου.



(Από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg